KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK

KÖLCSÖNZÉS

Az iskolai könyvtárat az iskola minden tanulója és pedagógusa használhatja. A könyvtárat az OLVSÓJEGYEDDEL veheted igénybe, amelyet az első kölcsönzésed alkalmával kapsz a könyvtárostól. Így máris a könyvtár olvasójává válsz. A kölcsönzés azt jelenti, hogy az általad kiválasztott könyvet hazaviheted, majd az olvasójegyedben található kölcsönzési határidőn belül visszahozod. A kölcsönzési határidő 3 hét, amelyet 2 alkalommal hosszabíthatsz meg, abban az esetben ha más tanuló nem tart igényt arra a kötetre. Azaz nincs előjegyezve. Ha hosszabítani szeretnél elegendő csak az olvasójegyedet magaddal hoznod. Egy alkalommal csak egy könyvet kölcsönözhetsz, amennyiben a tanórákra szeretnél felkészülni, abban az esetben 3 könyvet is hazavihetsz.

Késedelmes olvasó!

A kölcsönzési határidőt az olvasójegyedben találod. Amennyiben ez a határidő lejárt sürgősen vissza kell hoznod a kölcsönzött könyvet. Ha ez nem történik meg, a könyvtáros jelzi a problémát az osztályfőnöködnek.

Elveszett, megrongálódott

Ha a könyvtárból kölcsönzött könyvet elvesztetted,vagy megrongálódott, akkor a könyv értékét meg kell térítened.
Az alábbi módokon teheted ezt meg: Az elhagyott/megrongálódott könyvvel azonos (szerző, cím, kiadás) könyvet szerzel be, (könyvesbolt, antikvárium) amely kiváltja a könyvtári példányt.
Ha már nem szerezhető be az adott könyv, akkor a dokumentum eszmei értéke kerül megállapításra, és azt kell kifizetned.

HELYBEN OLVASÁS

A Kézikönyvtár részben találod azokat a dokumentumokat, amelyeket elsősorban nem végigolvasásra szántak.Ezek a közvetlen tájékoztatás eszközei azaz segítségükkel kérdéseidre azonnal pontos választ kaphatsz. A leggyakrabban használatos segédkönyvek közé tartoznak az enciklopédiák, szótárak, lexikonok. Ezeket a könyveket csak a könyvtárban olvashatod.


SEGÍTSÉG AZ ISKOLAI MUNKÁHOZ

Az iskolai könyvtár legfontosabb feladata, hogy tanulmányaidban, felkészülésedben segítsen.
Erre számos lehetőség adódik:

*A kézikönyvtárban lévő lexikonok, enciklopédiák, kézikönyvek, szótárak, albumok, térképek, atlaszok nyitvatartási időben mindig a rendelkezésedre állnak.

* Házi dolgozatokhoz, feladatsorokhoz, pályázatokhoz, tanórai anyaghoz, információszolgáltatás, tájékoztatás áll rendelkezésedre.

*Különféle versenyekre való felkészüléshez szükséges irodalmat a könyvtár összegyűjti, és a vetélkedő tartama alatt nem kölcsönzi, így mindenki egyenlő eséllyel férhet hozzá.
Kérd bátran a könyvtáros segítségét!

TANKÖNYVKÖLCSÖNZÉS

A rászoruló tanulók ingyenes tankönyvellátásban részesülhetnek az iskolai könyvtár szolgáltatásaként kölcsönzéssel, amely egy tanévre szól. Ebben az esetben a tanulók használatra kölcsönözhetik ki tankönyveiket az iskolai könyvtárból, melyeket tanév végén sérülésmentesen vissza kell szolgáltatniuk. Amennyiben a tankönyvek elvesznek vagy megrongálódnak, a kölcsönzőt kártérítési kötelezettség terheli.

TÁRSASJÁTÉKOZÁS

Az iskolai könyvtár nemcsak az olvasás és a tanulás helyszíne, hanem a kikapcsolódásé és kulturált szórakozásé is. Ha úgy érzed kimerültél a sok dolgozatírástól, térj be a könyvtárba egy jó kis társasjátékozásra.

Egy kis ízelítő társasjátékainkból:
Sakk, Metro, Szópárbaj, Pirates of the Carribbean, Beugró, Világutazók, A nagy tabu, Sudoku, Make 'N' Break, Activity, Monopoly, Gazdálkodj okosan.