A Partium természeti szépségei

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola hetedikes diákjai 2019. április 24-26 között vehettek részt a Határtalanul! program keretében egy háromnapos kiránduláson Erdély határában. A diákok és a kísérők is nagyon várták már az eseményt. A korai indulás után először Nagyváradra érkezett meg csapatunk. Itt elsőként a Szent Lászlóról elnevezett székesegyházhoz mentünk. Itt találkoztunk idegenvezetőnkkel, Tündével, aki a három nap során mindig nagyon készséges volt, és mindenben segítséget nyújtott számunkra. A templom bemutatása után megtekintettük a székesegyház kincstárát, ahol sok értékes egyházi kegytárgyat őríznek, többek között Szent László hermájának másolatát, valamint királyunk egy ereklyéjét is. Ezután a belvárosban meglátogattuk a Szacsvay Imre Általános Iskolát. Itt diákjaink, az igazgatónő vezetése mellett, megismerkedhettek a romániai magyar oktatással és egy ottani iskolával. Az iskolai látogatás után belvárosi sétára indultunk, ahol láthattuk a város főterét, a színházat, sétáltunk a folyó parton. Egy kis szabad programot is kaptak a diákok. Utunk következő állomása Várasfenes nevű kis település volt, ahol a helyi magyar tájházzal ismerkedtünk meg. Itt bemutatták nekünk az itt élő magyarok egykori veseletét, bútorait, használati tárgyait. A nap végén érkeztünk meg szállásunkra, Magyarremetére. A faházak elfoglalása után vacsorát kaptak a gyerekek. Második napon, a délelőtt folyamán elsétáltunk a falu református templomához. Miután ez egy 800 éves épület, így eredetileg katolikus templomnak épült, és gyönyörű freskókkal büszkélkedhet. A templomlátogatás után csapatunk a rendkívül különleges Farcu kristálybarlanghoz utazott. Az Európában is szinte egyedülálló természeti érdekesség nagyon tetszett minden tanulónak. Ezután még egy kisebb túrára is volt időnk, melynek keretében a környék szépségeit csodálhattuk meg. A vacsora után a diákok a szálláson szabad programot kaptak. Utolsó napunkon elsőként elköszöntünk Magyarremetétől és szállásunktól, majd buszunkkal a Mézgedi cseppkőbarlanghoz kocsikáztunk. A barlang mérete és látnivalói nagyon érdekelték a diákokat. A barlanglátogatás után olyan másfél órát utaztunk, hogy megérkezzünk Nagyszalontára, Arany János szülőfalujában. Itt a Csonkatoronyban egy nagyon érdekes vezetésen ismerkedhettünk meg kicsit jobban a híres költő életével. Hazaindulásunk előtt meg megkoszorúztuk Arany emléktábláját. Csoportunk a késő délutáni órákban érkezett meg iskolánk elé fáradtan, de élményekben gazdagon.A Partium természeti szépségei összefoglaló videó itt megtekinthető, illetve letölthető


Magyar írók és emlékeik a Felvidéken

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola hetedik osztályos diákjai és kísérő pedagógusai a HATÁRTALANUL! program keretében 2017. április 26-28. között a Felvidéken jártak tanulmányi kiránduláson, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatott. A program célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítése.

A kirándulást a 32 diák és kísérőik Szklabonyán, Mikszáth Kálmán házánál kezdték, majd Alsósztregován folytatták a Madách-kastély megtekintésével, ahol a híres mű, Az ember tragédiája is megíródott. A kúria angolparkjában sort kerítettek a nagy író sírjának megkoszorúzására is. Délután a csoport kirándulást tett a felvidéki várak útján: meglátogatták a füleki várat és Somoskő középkori várát, mely egyúttal egy Petőfi emlékhely is, valamint a vár lakója volt Balassi Bálint nagy szerelme, Losonczy Anna. A kirándulók a reggelt Zólyom váránál, Balassi Bálint egykori szülőhelyénél kezdték, ahol felidézték a költő életét és legfontosabb verseit. Délután látogatást tettek az UNESCO világörökség listán szereplő festői kisvárosba, Selmecbányára, Európa ezüstbányászatának egykori központjába. Majd sort kerítettek a város nevezettességeinek megtekintésére is, mint például az Óvár, a Szabadtéri Bányászati Múzeum és az Evangélikus Líceum, melynek diákja volt Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán. Koraeste Besztercebányán is megállt a busz, ahol Mikszáth Beszterce ostroma c. művéről folyt a beszélgetés, majd egy rövid sétát is tettek a városban. A szálláson a nap levezetéseként Felvidék ismereti vetélkedőn vettek részt a diákok. Harmadik nap délelőtt a programot a gombaszögi barlangnál kezdte a csoport, mely Rozsnyó és Pelsőc között, a Szlovák-karszt Nemzeti Park és Bioszféra Rezervátum területén fekszik. A barlang jellegzetes cseppkőképződményei a vékony szalmacseppkövek. Ezek a 3 m hosszúságot is elérik, helyenként pedig kőesőre emlékeztető sűrűségben találhatóak meg. Az utazás következő állomása Dernő volt, ahol a diákok találkozhattak határon túli magyar nyelven beszélő gyerekekkel. Lehetőségük nyílt velük egy rövid beszélgetésre, valamint megnézhették, hogy hogyan is zajlik egy-egy tanóra a határon túl. A barlang és az iskola látogatása után Betlérre indult a busz. Itt vezetett túrán az Andrássy kastélyt lehetett bejárni. Egyik érdekessége, hogy a kastély barokk könyvtárában több mint 14.000 kötetet őriznek, főleg a XV-XIX. századból. Végezetül egy kassai barangolás zárta a napot – és egyben az emlékekkel teli kirándulást is – a Szent Erzsébet-székesegyház, a Rákóczi-kripta, az egykori Fekete Sas fogadó (nyelvújítónk, Kazinczy lakott itt), valamint Márai Sándor egykori házának megtekintésével.Kiss János

Magyar várak a Felvidéken

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola hetedik osztályos diákjai és kísérő pedagógusai a HATÁRTALANUL! program keretében 2015. április 23-25. között Szlovákiában jártak tanulmányi kiránduláson, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatott. A program célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítése.

A kirándulást a 46 diák Kassán, II. Rákóczi Ferenc Rodostói házának másolatánál kezdte. Majd a belvárosi séta során megtekintették a kassai dómot és megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc sírját. Ezután a Tornai várhoz túráztak a kellemes tavaszi időben. A napot a Szádelői völgyben tett sétával zárták. Szállásuk Várhosszúréten volt.
Reggel Dernőn meglátogatták az általános iskolát, ahol a diákok a várva várt futballmérkőzésen vehettek részt a helyi diákokkal közösen és lehetőség nyílt beszélgetésre is egymással. Ezt követően a következő megálló a Martonházi-aragonitbarlang volt, mely hatalmas élményt nyújtott mindenkinek. A betléri Andrássy kastélyban a vezetett túra során sok ismerettel gazdagodtak a tanulók. Végezetül a Szepesi várat tekintették meg.
Harmadik nap reggel a diákok a rozsnyói séta alkalmával megnézték a belvárost és a gótikus székesegyházat. Rimabányán pedig az erődtemplom festett, kazettás mennyezetét és a Szent Lászlós freskót tanulmányozhatták. Rimaszombaton a Múzsák házát és múzeumot tekintették meg. Az élményekkel teli háromnapos kirándulást Füleken a várral zárták a résztvevők.Kiss JánosKÖSZÖNJÜK HATÁRTALANUL!